U BiH godišnje umre 10 osoba čekajući transplantaciju srca

Na godišnjem nivou u BiH umre najmanje deset osoba koje čekaju transplantaciju srca i isto toliko onih koji čekaju transplantaciju jetre, podaci su Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH.

Predsjednik Udruženja Tomislav Žuljević kaže da su bolesnici koji čekaju transplantaciju srca u najvećoj opasnosti, jer nemaju alternativu.

Bez alternative

– I kod transplantacije jetre sličan je problem, ali postoji mogućnost da se dio jetre daruje sa žive osobe. Transplantaciju srca kod nas niko ne radi. Mladi ljudi umiru jer ne mogu naći srce. To je tako jer nema dogovora ministarstava zdravstva i ostalih institucija – kaže Žuljević.

Podsjeća da su se u julu ove godine sastali predstavnici Vlade Hrvatske i Vijeća ministara BiH, a na molbu ovog udruženja trebali su razgovarati i o mogućnostima transplantacija, ali konkretnih pomaka u vezi s tim još nema. Dodaje da su neophodni bilateralni sporazumi s Hrvatskom, ali i Slovenijom.

– Čeka se potpisivanje sporazuma između Hrvatske i FBiH, u proceduri je. Mi moramo imati više darivanja organa umrlih osoba, jer ako uzmemo jetru iz neke države, moramo je i vratiti – naglasio je Žuljević, ističući kao hendikep i to što BiH nema ministarstvo zdravstva na državnom nivou.

Čekao poziv

A koliko hitna transplantacija znači nekome kome život visi o koncu pokazuje primjer 46-godišnjeg Sarajlije Adnana Fazlagića. Nakon teškog srčanog udara ugrađen mu je stent, ali vjerovatnoća da će živjeti duže od pet godina bila je mala.

– Operisan sam prije manje od tri godine u Sloveniji. Otišao sam u Ljubljanu i čekao poziv godinu dana. Teško je u nekoliko riječi objasniti kako je invalid kao što sam ja tada sam prevazilazio sve probleme, pogotovo psihičke – govori Fazlagić.

Onog trenutka kada je dobio poziv za transplantaciju jedino mu je bilo bitno da mu srce od uzbuđenja izdrži do operacije, napominjući da nije smio popiti ni tabletu za smirenje da se nešto ne bi iskompliciralo.

– Nakon operacije probudio sam se kao da je sve bio san. Pogledao sam na sat, podigao ruke, vidio da se mogu okretati lijevo, desno. Život je krenuo dalje. Od tog dana ponovo se smijem – ističe Fazlagić.

Smrt mladića u Zenici  

Fazlagić kaže da je u Sloveniji urađena transplantacija srca i osobi iz Srebrenika koja je danas, zahvaljujući tome, zdrava, ali se s tugom prisjeća i dana kada je krenuo u bolnicu u Zenici da posjeti mladića s teškim srčanim oboljenjem.

– Zvala me njegova porodica iz Visokog da popričam s njim. Nažalost, na pola puta su mi javili da je umro – kaže Fazlagić.

IZVOR

Podijeli: