Spriječite nastanak novih bora

Malo je onih koji ne razmišljaju o tome kako spriječiti bore ili kako spriječiti nove bore na licu. Mladolik izgled je nešto čemu mnogi teže i zato nije čudno što o pravilnoj njezi kože počnu razmišljati već u dvadesetim godinama života.

Odgodite starenje

Bore su dio života i životnih promjena i nije realno očekivati da ih možete izbjeći, ali ono u šta smijete vjerovati jeste da postoji način kako ih možete odgoditi barem za neko vrijeme te kako spriječiti pojavu novih bora.

Starenje je proces koji nije moguće zaustaviti, ali je, sa zdravim životnim navikama, moguće očekivati da se bore neće primijetiti i da ćete još dugo moći uživati u mladolikom izgledu kože.

Kako spriječiti nove bore? Prvo što možete učiniti i o čemu morate voditi računa je redovna njega lica. To podrazumijeva jutarnje i večernje rituale te upotrebu odgovarajuće kreme za lice.

Svakog jutra nakon umivanja potrebno je na lice nanijeti kremu koja će nahraniti kožu te je zaštititi od negativnih vanjskih utjecaja, kao i šminke. Navečer je važno ukloniti šminku te nanijeti hranjivu kremu za lice. Tokom večernjeg tretmana treba biti nježan prema koži kako je ne biste oštetili te lagano umasirati odgovarajući proizvod.

Postoji nekoliko načina kako možete odgoditi bore na licu. Mišljenje stručnjaka je da je svakome od nas potreban odmor, jer dok spavamo koža luči dovoljno hormona, zahvaljujući čemu će biti odmornija i elastičnija.

Zaštitni faktor

Smatra se kako je sunce jedan od glavnih krivaca za bore, a o tome trebaju razmišljati najviše oni koji se za vrijeme ljeta pretjerano izlažu suncu. Važno je da, bez obzira na godišnje doba, uvijek nanosite kremu sa zaštitnim faktorom te da sadrži cink oksid ili titan dioksid s obzirom na to da mogu blokirati UVA zrake.

Želite li sačuvati zdravlje kože i pri tome odgoditi prirodni proces starenja kože, potrebno je pojačati unos vitamina A i E. Vitamin A je važan, jer stimulira proizvodnju kolagena, dok vitamin E možete utrljati na mjesta gdje se najviše primijete bore.

Med i mlijeko

Kožu možete podmladiti uz pomoć prirodne maske od meda i mlijeka. Potrebno je pomiješati tri kašike mlijeka i tri kašike meda, namazati po dekolteu, vratu i licu te držati nekoliko minuta i isprati mlakom vodom.

Papaju možete iskoristiti na nekoliko načina pa i kao masku za lice. Potrebno ju je oguliti te nanijeti na lica. Otvorit će pore i osvježiti izgled.

Masaža

Teško je zamisliti opuštanje ili bolje zdravlje duše i tijela bez masaža. Bez obzira na to za koju se masažu odlučite, jasno je kako se radi o jednoj od najboljih metoda za opuštanje. Potrebno je opustiti mišiće na licu kako bi se poboljšala cirkulacija, što će pozitivno djelovati na elastičnost kože. Za masažu je najbolje koristiti maslinovo ulje tako što ćete ga nanositi od sredine lica prema van.

Prestanite pušiti

Pored odgovarajućih proizvoda za njegu lica, ne treba zaboraviti na životne navike koje, isto tako, mogu utjecati na zdravlje cijelog organizma, ali i na ljepotu. Ako ne želite razmišljati o tome kako ćete najbolje sakriti bore, savjetuje se da promijenite prehrambene navike, kao i da prestanete pušiti. Pušenje i alkohol dva su najveća neprijatelja kad je u pitanju ljepota kože s obzirom na to da usporavaju cirkulaciju i ubrzavaju proces starenja.

Avokado

Ako razmišljate o zdravoj prehrani, na popis namirnica treba uključiti i ribu s obzirom na to da sadrži bjelančevine koje sudjeluju u procesu regeneracije kože. Od voća, na popisu se treba naći avokado, jer pored vitamina, sadrži i masne kiseline koje hidratiziraju kožu.

Izbjeći stres

Ne treba zaboraviti da je stres jedan od najvećih neprijatelja zdravlja, ali i lijepog izgleda. Nastojte svaku noć prikupiti između šest i osam sati sna i pronađite način da izbacite negativnu energiju.

IZVOR

Podijeli: