Ovo je hamburger od 1.785 funti: Ne možete ni zamisliti od čega se umak pravi!?

Jeli ste svakakve hamburgere, od poznatih lanaca brze hrane do onih manje poznatih. Na cijene ste se navikli te vjerovatno i dalje redovno posjećujete svoje omiljene restorane i fast foodove. Ukoliko ste istinski ljubitelj hamburgera, ovaj će vas primjerak ostaviti bez teksta.

Kulinar Diego Buik iz holandskog Haaga osmislio je najskuplji hamburger na svijetu, a cijena se kreće oko vrtoglavih 1.785 funti. Njegovu cijenu kao rekord službeno je potvrdila Ginisova knjiga rekorda. Britanski Mirror prenosi njegovu priču u kojoj, između ostalog, govori o svojoj strasti prema hamburgerima u koje se zaljubio tokom dvogodišnjeg rada u Londonu.

Nakon povratka u Holandiju, krenuo je s vlastitim biznisom. Ovaj hamburger kreirao je povodom Svjetskog dana hamburgera, koji se slavi 28. maja.

Sastojci koji ga čine najskupljim hamburgerom na svijetu su: kombinacija japanske Wagyu i škotske Black Angus govedine, jastog Oosterschelde punjen s Hermit – Dutch Coastal džinom, Foie gras (pačja jetra), bijeli tartufi, holandski sir Remeker, japanske papričice, kavijar i posebno spravljen umak od 35 jastoga, jamajčanske kafe, vanile, šafrana i japanske soje. Sve zajedno je složeno u brioche pecivo i pokriveno zlatnim lišćem.

Diego je, uprkos vrhunskim sastojcima i paprenoj cijeni, priznao da to nije najbolji hamburger koji je u životu probao.

– Prijatelj iz Londona mi je napravio najbolji hamburger. Goveđi burger sa suvom slaninom, odličnim umakom, papričicom, crvenim lukom i nešto starijim cheddar sirom. Koštao me oko 14 funti.

Diegov najskuplji svjetski hamburger ne nalazi se na meniju njegovog restorana South of Houston u Haagu, a ukoliko ga želite probati, morate mu se javiti.

I da, sakupite 1.785 funti.

IZVOR

Podijeli: