Milićević: Nisam blokirala nabavu testova za detekciju koronavirusa

Povodom medijskih špekulacija, nastalih nakon imenovanja novog Federalnog štaba civilne zaštite i obrazloženja da prethodni saziv “nije odgovorio na zadatke kao što je nabava medicinske opreme”, zapovjednica Federalnog štaba civilne zaštite i ministrica finansija Federacije BiH Jelka Milićević najoštrije je osudila pokušaje dezinformiranja javnosti i tvrdnje da je ona osoba zbog koje kasne određene odluke, a na štetu zdravlja građana.

– Niti jednog trenutka, ni na koji način, nisam, niti ću blokirati nabavu testova za detekciju koronavirusa ili bilo koje druge zdravstvene opreme. Zahtijevam i zahtijevat ću jedino da se u ovoj kriznoj situaciji mora slušati liječnička struka i Zavod za javno zdravstvo, koji daju konačnu riječ koliko i koje vrsta testova i medicinske opreme se nabavlja – naglasila je Milićević.

Kao jedan od dokaza da blokada nije postojala javnosti se daje na uvid Odluka o nabavi materijala i opreme od 20. marta 2020. iz koje je vidljivo da se za nabavljanje 30.000 komada testova za detekciju Covida-19 odobrava 1.386.600 KM, a koji se u FBiH očekuju već tokom sutrašnjeg dana.

– O razlozima smjene prethodnog saziva Kriznog štaba sada neću polemizirati, za to će doći vrijeme, no javnost mora znati da je Vlada FBiH usvojila sve njegove izvještaje o radu i provedbi mjera na svim nivoima – istaknula je Milićević, dodavši da su sredstva u budžetu Federacije BiH za borbu protiv koronavirusa osigurana i neupitna.

Pozvala je sve predstavnike vlasti, mjerodavnih institucija i ljekarske struke u Federaciji BiH da u ovoj teškoj situaciji rade zajedno na dobrobit svih građana i poštuju sve preporuke nadležnih tijela, jer je to jedini način da “sačuvamo zdravlje svih nas, saopćeno je iz Ministarstva finansija FBiH.

Izvor: Avaz

Podijeli: