Jednu stvar svi radimo kada roštiljamo, a može da bude veoma opasna

Dodavanje ulja mesu i povrću tokom roštiljanja je za mnoge ritual, ali zapravo je jako loše za zdravlje, tvrde njemački naučnici.

Kapi koje padaju na ćumur dovode do pojave dima koji sadrži kancerogene susptance. Trebalo bi izbjegavati da ova opasna materija ulazi u hranu.

Mnogi pečenost ćevapa ili pljeskavica provjerevaju tako što nožem sijeku komadiće mesa. Na taj način može da dođe do cijeđenja mesnih sokova na vatru.

Kako bi izbegli štetne posljedice po zdravlje, bolje je provjeriti je li meso gotovo tako što ćete ga zagristi, nego da komadić odsječete nožem. Ako želite da budete 100 posto sigurni, mesne sokove prikupite u aluminijsku ili roštilj posudu, savjetuju stručnjaci.

Najbolje bi bilo da marinirate meso prije nego što se stavi na roštilj. Marinada mesu daje mnogo bolji ukus, a koliko dugo treba da odstoji u tom soku,  zavisi od namirnica koje ste odabrali da pečete. Marinadu možete kupiti u prodavnici ili napraviti sami.

Marinada za meso:

100 ml suncokretovog ulja

100 ml jabukovog sirćeta

pola kafene kašičice soli i bibera

3-4 čeone bijelog luka

Bijeli luk stavite u posudu, dodajte so i biber, po kašičicu ulja, sirćeta i dobro promješajte. Dolijte preostalu količinu ulja i sirćeta, dobro natrljajte meso sa svih strana i čekajte da malo odstoji.

IZVOR

Podijeli: