Indikator velike neimaštine Život u BiH se sveo na puko preživljavanje: Glad ubija poštenje!

O tome koliko je život u Bosni i Hercegovini postao težak i surov, najbolje govori činjenica da nema dana da se ne dogodi po nekoliko krađa hrane iz prodavnica i tržnih centara.

Zaštitari i trgovci svakodnevno svjedoče tome da očajni građani ispod jakne sakriju hljeb, dječiju hranu, mlijeko, paštete… Nerijetko se u sve umiješa policija pa očajnik završi i iza rešetaka, iako je već dovoljno posramljen jer je prinuđen da krade. Neki vrate ukradenu hranu i izvuku se samo s opomenom, dok se s onim drugim sistem obračuna te ih “resocijalizira” u nekom od KPZ-ova širom BiH.

Mađioničari i lopovi 

Stručnjaci tvrde da je sasvim normalan život u BiH postao luksuz te da moraš biti mađioničar da bi preživio i prehranio svoju porodicu.

Najveći udarac građanima je to, kaže eminentni sociolog Srđan Vukadinović, što život u BiH političari pokušavaju predstaviti kao bajkovit, a glad i bijeda su na svim stranama.

Podvukao je činjenicu da građani ne kradu hranu iz obijesti, već iz očaja i neimaštine.

srdjan-vukadinovic

Vukadinović: Život u BiH je puko preživljavanje 

– Političari su u potpunosti otuđeni od običnih građana, koji se bore za parče hljeba. Trebamo shvatiti da se mnogi ne žele hraniti po narodnim kuhinjama. Ne žele biti viđeni kako čekaju malo hrane. Mnogima je to ispod časti i trebamo to razumjeti. Kada je čovjek gladan, on ne preza ni od čega. To što radi nije za ponos, ali on ne vidi drugi izlaz. To ne čini iz obijesti, hrana je osnovna ljudska potreba. Ne možete ni zamisliti koliko je situacija teška za porodične ljudi koji moraju hraniti djecu i koliki je velik očaj čovjeka koji krade dječiju hranu – govori Vukadinović.

Puko preživljavanje

Za život u BiH, koji se sveo na puko preživljavanje, kaže Vukadinović, najviše su krivi političari, a rovarenje po kontejnerima i krađa hrane postali su naša svakodnevica.

– Pred izbore obećavaju mnogo toga, između ostalog, povećanje broja radnih mjesta. Da čovjek koji krade hranu ima gdje raditi, on bi radio, ne bi sigurno krao. Da je dobio radno mjesto koje mu je obećano, ne bi krao po trgovinama hranu, koja je njegovo elementarno pravo – zaključuje Vukadinović.

IZVOR

Podijeli: