I koža ima svoj bioritam

Mnogi misle da je korištenje iste kreme za dan i noć savršeno rješenje za uštedu, ali njemački stručnjaci upozoravaju da je riječ o različitim sastojcima.

Koža lica ima različite funkcije danju i noću. Danju ulaže više energije na zaštitu od stresa i drugih štetnih faktora zbog čega dnevna krema povećava elastičnost i otpornost kože.

 Dnevna krema – zaštita

Dobra dnevna krema sadrži zaštitu od ultraljubičastih zraka te kožu štiti od utjecaja onečišćujućih tvari iz okoliša, a može se upotrijebiti i kao podloga za make-up.

Krema koja se nanosi na dnevnoj bazi najčešće sadrži antioksidanse koji kožu štite od slobodnih radikala te čuvaju lipide koji su neophodni kako bi ona izgradila svoj odbrambeni sistem.

Krema koja se na kožu lica nanosi noću omogućuje regeneraciju kože i „popravlja“ štetu nastalu tokom dnevnoga izlaganja onečišćujućim tvarima iz okoliša. Noćna je krema nešto bogatije teksture od dnevne, no ne nužno.

Noćna krema – anti-aging

Zapravo samo noćna krema ima anti-aging učinak koji stimulira obnovu ćelija, vraća elastičnost i smanjuje pojavu bora. Noćne kreme njeguju kožu lica, hidratiziraju je, pospješuju stvaranje kolagena, poboljšavaju cirkulaciju, zaglađuju kožu, obnavljaju ćelije kože i čine je mekšom.

No, ako se noćna krema primjenjuje tokom dana može stvoriti dojam masne kože.

Prije nanošenja kreme za noćnu njegu ključno je temeljito ukloniti sav make-up i nečistoću s lica. Tek tada ona može djelovati učinkovito.

IZVOR

Podijeli: