Gripa pogađa odrasle osobe prosječno svakih pet godina.

Odrasle osobe prosječno obole od gripe svakih pet godina, pokazalo je istraživanje koje su britanski naučnici sproveli u Kini. Naučnici su testirali uzorke krvi 151 kineskog dobrovoljca u dobi od sedam do 81 godine kako bi utvrdili koliko je česta zaraza gripom. Sličnim testiranjem u Britaniji namjeravaju provjeriti pokazuju li rezultati istraživanja na kineskim dobrovoljcima univerzalnost.

Prikupljanje takvih podataka, koje dosad nije rađeno, pomoglo bi stručnjacima da bolje razumiju ko je izložen riziku infekcije i koliko često kao i način i brzinu širenja bolesti u zajednici. Naučnici s Imperial College London te instituta u SAD-u i Kini testirali su krv dobrovoljaca na prisutnost antitijela na virus gripe kako bi utvrdili jesu li ikad bili zaraženi i koliko često.

Otkrili su da su djeca gripu dobijala prosječno svake druge godine jer su u toj dobi intenzivniji kontakti s mnogim osobama što omogućava širenje zaraze, a gripa je postajala rjeđa s godinama. Od 30 godine života gripa bi se pojavljivala prosječno dva puta u deset godina, što je rjeđe nego se vjerovalo..
Pročitajte više na: http://zdravlje.avaz.ba/zdravlje/299219/gripa-pogada-odrasle-osobe-prosjecno-svakih-pet-godina

Podijeli: