FK Željezničar prije 45 godina pokorio Beograd: Ovaj dan je vječno urezan u srca navijača

Na današnji dan prije 45 godina, Željezničar je u Beogradu pregazio domaći Partizan sa 4:0 te su na taj način Plavi s Grbavice došli do svoje prve titule u klupskoj historiji.

U posljednjem kolu jugoslovenskog prvenstva, u kojem se odlučila titula, “Dinamit momci” su u Beogradu, na stadionu JNA, pred 35.000 gledalaca, savladali Partizan i na taj način zadržali dva boda prednosti ispred Crvene zvezde koja je na Koševu uzela bodove protiv Sarajeva.

Revolucija na Grbavici

Fudbalska revolucija na Grbavici počela je imenovanjem Milana Ribara za šefa struke. Kasnije će se to ispostaviti kao odličan potez, a Ribar je i dan danas jedan od najtrofejnijih trenera u historiji Želje.

Ribar je bio trener koji je imao svoju filozofiju a ona je podrazumijevala i davanje prilike mladim fudbalerima i “Željinoj djeci”. Totalni fudbal ovog trenera gurnuo je Plave u sami vrh jugoslovenskog fudbala pa je tako Željezničar nakon nekoliko odličnih sezona, 1972. godine krunisao sav kvalitetan rad osvajanjem šampionske titule.

Najčešći sastav Željezničara tih godina mnogi navijači i danas izgovaraju u jednom dahu: Janjuš, Kojović, Bećirspahić, Bratić, Katalinski, Hadžiabdić, Jelušić, Janković, Bukal, Sprečo i Deraković.

Veliko slavlje

Naravno, ne treba zaboraviti i Željine navijače koji su pratili svoj klub po čitavoj državi. Ipak, navijanje na JNA stadionu 11. juna 1972. godine je bilo nešto posebno. Mnogi smatraju da je taj dan bilo oko 20.000 navijača Željezničara iz Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

Nakon utakmice uslijedilo je veliko slavlje koje se prenijelo na ulice Beograda a i nezaboravan je doček igrača u Sarajevu kada je čitav grad izašao na ulice da pozdravi nove šampione.

IZVOR

Podijeli: