Evo kako da se oslobodite dosadnih reklama dok surfate internetom

Firefox je objavio novi internet pretraživač za Android pod imenom Focus. U pitanju je pretraživač čiji je glavni fokus na privatnosti korisnika, a pored toga ima i softver za blokiranje reklama. Potreba za većom privatnošću je porasla od kada je WikiLeaks otkrio načine na koje NSA špijunira građane.

– Naši korisnici aktivno pokušavaju zaštititi svoje lične podatke i sačuvati koji megabite podataka za prijenos – izjavila je Babara Berms, menadžer proizvoda u Firefox Mobileu.

Firefox Focus blokira reklame čim se instalira, omogućavajući besprijekorno iskustvo, piše “The Verge”.

Veoma je brz i intuitivan, dok je i korisnički interface estetski dopadljiv na oko. Podrazumijevani pretraživač na Focusu je Yahoo, ali ga korisnici srećom mogu promijeniti na Google. Iz kompanije Firefox ističu da blokiranje reklama ubrzava pretraživanje i čuva megabite.

Verzija Focusa za Android ima i listing koji pokazuje broj blokiranih reklama. Focus nudi pristup Toru, pretraživaču za pristupanje “dark webu” koji sigurno sakriva vašu IP adresu, ali su za to potrebne dvije dodatne aplikacije i dodatna podešavanja.

IZVOR

Podijeli: