Blitva – malo kalorija, mnogo minerala

Blitva je namirnica koja se često koristi u kuhinji, a riječ je o izrazito zdravoj namirnici koja ima djelotvorna ljekovita svojstva. Često se uzgaja u plastenicima, vrtovima i kultivira se za upotrebu u industriji hranom.

Za hranu se najčešće koristi bijela blitva, a u industrijskoj proizvodnji se koristi šećerna repa jer je i ona vrsta blitve. Poznato je mnogo vrsta blitve, a u kuhinji se najviše koristi blitva koja ima široke listove koji izrastaju iz peteljki.

List blitve se koristi na isti način kao i špinat, a najčešće se kuha s krumpirom. Mlada blitva se konzumira u obliku zdravog zelenog soka, sirova ili kao salata.

Blitva je zeleno lisnato povrće koje krasi hrskava i debela stabljika iz koje se šire zeleni listovi, a listovi mogu biti valoviti ili glatki ovisno o vrsti. Blitva spada u porodicu biljaka iz koje dolaze cvekla i špinat, zbog čega svojim okusom i podsjeća na njih.

Ovo lisnato zeleno povrće često se koristi u mediteranskoj kuhinji. Oplemenjeno je i uzgajano tako da bude puno hranjivih tvari u listu nauštrb korijena koji nije tako hranjiv.

Kao i njeni ostali zeleni lisnati rođaci blitva bez dileme spada među najzdravije od povrća i odličan je dodatak zdravoj prehrani.

Nutritivni sastav blitve je izuzetno dobar jer se u njoj nalaze najpotrebniji minerali i vitamini. Bogata je i dijetalnim vlaknima te fitonutrijentima.

 Blitva za dijabetičare

Dijabetičarima blitva pomaže dvojako. Unosom blitve, povećavaju se razgradnja i varenje šećera pa se on lakše izbacuje iz organizma, a tako se istovremeno smanjuje nivo šećera u krvi.

Drugi, možda i značajniji način djelovanja jeste utjecaj na ćelije pankreasa koje luče insulin i tako regulira nivo šećera u krvi. U dijabetičara je većina tih ćelija uništena, ali brojne studije su dokazale da konzumiranjem blitve može doći do regeneracije znatnog broja tih ćelija. Na taj se način regulira nivo šećera u krvi u dužem vremenskom periodu.

Blitva za kosti

Pošto pošto na 100 grama težine blitva sadrži više 400 procenata dnevne potrebe organizma za vitaminom K i dosta kalcija, može se reći da je korisna u ishrani, naročito starijim osobama.

Vitamin K je zajedno sa vitaminom D, kalcijem i magnezijem jedan od najvažnijih nutrijenata za zdravlje i snagu kostiju. Zato blitva utječe na zdravlje kostiju i smanjuje opasnost od preloma.

Blitva za djecu

Blitva je idealan prirodni lijek za jačanje kostiju djece. Dok su djeca još mala treba im blitvu pripremati za obrok minimum dva puta nedjeljno – količina kalcija, koji stimulira izgradnju i jačanje kostiju, je nevjerovatna! U jednoj porciji blitve dijete će se snabdjeti dozom od 102 miligrama kalcija što je idealno za rast i razvoj!

 Za zdravlje očiju

Blitva je jednako dobra za koliko i mrkva jer sadrži otprilike iste količine vitamina A i luteina, koji igraju važnu ulogu u zdravlju očiju i dokazano smanjuju rizik od bolesti oka kao što su makularna degeneracija ili mrena.

Dobra je i za mozak

Moguća je povezanost razvoja Alzheimera i Parkinsona sa prehranom – veliki broj naučnika stoji pri tvrdnji da se pravilnom ishranom mogu ublažiti simptomi ovih neurodegenerativnih bolesti.

Konzumiranjem blitve organizam se snabdijeva betalainom i ostalim antioksidantima koji štite DNK od oštećenja i smanjuje negativni efekat slobodnih radikala na mozak i moždane krvne sudove.

Za mršavljenje i bolju probavu

Blitva je namirnica koju bi trebali često konzumirati budući da nije dobra samo za jačanje imuniteta, nego je ujedno i diuretik. Pripada skupini niskokaloričnih namirnica poput ostalog lisnatog povrća, a uz njenu pomoć moguće je održavanje tjelesne težine.

Odlična je za probavu zahvaljujući celuloznim vlaknima koji na sebe vežu štetne sastojke i višak vode te omogućuju brži prolaz hrane kroz crijeva. Rješava probleme s koncentracijom te uspješno otklanja nervozu.

Ostale dobrobiti

Možete je iskoristiti i kao antibiotik tako što ćete ju skuhati i pomiješati s bijelim lukom, a ako dodate i peršin, pomoći će čistiti krvi i ubrzati izlučivanja mokraće.

U zelenom lišću blitve nalaze se i spojevi koji povoljno utječu na snižavanje visokog krvnog pritiska, a ti isti spojevi svojim djelovanjem čuvaju zdravlje kardiovaskularnog sistema, sjeluju protuupalno i ublažavaju migrene i grčeve u mišićima.

Kako spremati blitvu

Iako nije izvikana kao špinat, blitva je jedno od najzdravijih povrća, krcato vitaminima i mineralima. Sadrži gotovo sve i jedan vitamin i mineral u manjim ili većim količinama zajedno sa cijelom lepezom antioksidansa i ostalih tvari čije dobrobiti tek treba istražiti.

Obično se kuha ili pari, iako se može jesti i sirova. Nema nikakve potrebe jesti sirovu blitvu jer ona je, za razliku od većine ostalog povrća i voća, mnogo hranjicvija kad je skuhana.

Radi očuvanja nutritivno vrijednih sastojaka dovoljno je kuhati je otprilike 5 do 7 minuta. Mladu blitvu ne treba kuhati duže od 2 do 3 minute.

U frižideru može može izdržati i do sedam dana, a prilikom pripremanja potrebno je listove dobro očistiti i oprati pod mlazom vode.

Blitva se može koristiti i za japrak, za pite pite, savijače, slane trote i rolate, odlična je kao musaka sa sirom i bez mesa.

 Nutritivne vrijednosti

Od 100 grama blitve dobije se svega 20 kalorija. Ona ne sadrži masti ni holesterol, ugljenih hidrata ima 4 grama, vlakana 2 grama, proteina 2 grama, šećera 1 gram i soli 17 miligrama.

Najzastupljeniji vitamini i minerali

Kuhana blitva u 100 grama podmiruje gotovo kompletnu potrebu organizma za vitaminima A , a vitamina K i za dva-tri dana. Sadrži dosta vitamina C i E. Čak i kad je kuhana sadrži trećinu dnevne potrebe vitamina C.

Od minerala najzastupljeniji su kalij, natrij, magnezij, kalcij, mangan i željezo. Većinu ostalih vitamina i minerala u tragovima od 1 do 8 posto dnevne vrijednosti. Blitva sadrži najmanje 13 različitih antioksidansa.

IZVOR

Podijeli: